Magunkról   Aktualitások   Cikkek   Referenciák   Kapcsolat
Címlapon a grafológia
Nemrégiben a Vasárnapi Blikk címlapján és belső oldalán jelent meg egy írás, amely figyelemfelkeltő és egyben nyugtalanító is volt mindazok számára, akik nem rendelkeznek elegendő információval a személyiségvizsgálat e hatásos eszközével.
Vehetnénk úgy is, mint a prímadonnák, - mindegy mit írnak róluk, a lényeg, hogy írjanak. A grafológia azonban napjainkra már bőven túlhaladt az ilyen triviális szinten. A jobb felhasználhatóság, a biztonságos ügyvitel érdekében nem árthat újra beszélni az alkalmazott kézíráselemzés nyújtotta előnyökről.

A cikk lényege egyébként hatásosan kidomborítva az volt, hogy a grafológia miatt emberek veszítették el munkájukat. Nos, hogy mi történt valójában már nem lényeges, de az tény, hogy ha alkalmatlannak bizonyultak egy feladatra, azért legkevésbé a grafológiát okolhatjuk.

„Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde.” – olvashatjuk Gogol Revizorának előszavában, és ezt a bölcsességet nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A grafológia az alkalmatlanságnak nem létrehozója, hanem kimutatója, ha a körülmények egyébként még nem hozták volna felszínre. Időt, pénzt takarít meg munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt, nem kell zsákutcákat végigjárni, ha nem muszáj.

Mit csinál a grafológus a kézírásokkal? Amikor a megbízótól átveszi ezeket, rendelkeznie kell minden vizsgált személy aláírásával, amelyben az illető tudomásul veszi, hogy grafológus „kezébe” került. Ha egy hirdetésben vagy a felvételi interjúnál kézzel írott önéletrajzot, motivációs levelet is kérnek, szintén feltételezhetjük, hogy valami ilyesmiről van szó. Természetesen joga van a munkavállalónak nem beleegyezni, az más kérdés, hogy leendő munkáltatója ezt az együttműködés hiányának, esetleg elrejtési szándéknak vélheti.

A grafológia éppúgy szerves része lehet a felvételi eljárásnak, mint a HR-s munkatársak által felvett interjúk, az assessment center vagy az orvosi, pszichológiai vizsgálatok, amelyek manapság teljesen elfogadott eljárások a személyzeti munkában.
Tehát a grafológus rendelkezik az írásokkal, névaláírásokkal, valamint a munkáltató által összeállított követelménylistával, elvárásokkal. Ezután már könnyű dolga van, hiszen az elvárt tulajdonságok, képességek szintjét kell csupán az adott vizsgálati anyagból feltárt személyiségvonásokkal összeegyeztetnie.

Általában nem ismeri sem a jelölteket, sem a megbízót, mint ahogyan ők sem ismerik egymást. Nincs oka részrehajlásra, hiszen megérdemelten nem kevés tiszteletdíját éppen azért kapja, mert számára mindegy, hogy ki a „győztes” a 2-12 – akármennyi pályázó közül, mindenki elemzését egyforma mélységben, odafigyeléssel kell elvégeznie. Az elsővel éppen annyit dogozik, mint az utolsóval. Gyakran nem is tudja meg kié lesz a munka, hiszen a grafológus nem dönt, nem választ és nem rúg ki senkit, mert nem munkáltató, hanem szolgáltató.

A szakmai kompetencián talán lehet vitatkozni, mint az orvossal, építésszel, taxisofőrrel vagy szakáccsal – bármely foglalkozási, szolgáltatási ág képviselőjével, de nem lehet egyikről sem kijelenteni, hogy nem használható.

Első Előző 1 2 Következő Utolsó
Tekintse meg képes bemutatónkat!
Üdvözöljük Honlapunkon
A Duktus ’94 Kézíráselemző és Szolgáltató Kft. 1994 óta működő, akkreditált felnőttképzéssel és tanácsadással foglalkozó intézmény.
Tanfolyamaink speciális területeket érintenek, melyek az aláírás és okmányazonosítás, valamint a grafológia témakörével foglalkoznak.
Tréningek széles választékát kínáljuk a hatékony szervezetfejlesztés, emberi erőforrás- és személyiségfejlesztés érdekében.

Tanácsadásunk fő profilja a HR tevékenység támogatása, vezető-és munkaerő kiválasztás, kompetenciavizsgálat, munkaköri alkalmasság megállapítása grafológiai és pszichológiai módszerek alkalmazásával. Konferenciákon, rendezvényeken ismeretterjesztő előadásokat tartunk, gyorselemzéseket végzünk, kihelyezett grafológiai tanácsadással segítjük a pályázati előszűrést.
Pályakezdők, pályamódosítók részére pályaorientációs grafológiai és pszichológiai tanácsadással nyújtunk segítséget a megfelelő munkaterület kiválasztásában.

Cégünk számára elsődleges ügyfeleink elégedettsége, az igényes és magas minőségű szolgáltatás.
Ismerje meg szolgáltatásainkat
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretne értesülni legfrissebb híreinkről, képzéseinkről
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél:
Feliratkozás / Leiratkozás
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0596-04
2008 Minden jog fennartva Duktus Kft.
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System