Magunkról   Aktualitások   Cikkek   Referenciák   Kapcsolat
A tehetség kötelez
A tehetségek nagy része ma elkallódik...
A tehetségek nagy része ma elkallódik – derül ki a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége kutatásából.
A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint a tehetség kibontakoztatásához Magyarországon nincsenek meg a megfelelő anyagi, szakmai lehetőségek, és a tehetségek nagy része elkallódik. Vajon miért alakult ki a válaszadók többségében ez a vélekedés és mi lehet ennek a valóságalapja?  

Valóban sokszor nehéz a pályakezdők helyzete: kis cégeknél kevés az előrejutási lehetőség és alacsonyak a juttatások, a multiknál éjszakába nyúlóan dolgozókat gyakran kötik gúsba a vállalati irányelvek, megnehezítve a hatékony munkát, a kreativitás kiéléséről, a munkában lelt örömről nem is beszélve. A tehetség kibontakoztatásában idehaza nem érzik a segítő szándékot, az anyagi és erkölcsi felkarolást.

De valóban csak erről van szó, vagy esetleg máshol van a probléma forrása? Tényleg az arctalan multik, a minden hájjal megkent főnökök azok, akik elnyomják a tehetséges fiatalokat? Ismerik, tudják a fiatalok egyáltalán, hogy melyek azok a képességeik, amelyeket fejleszteni kell, tudják, mit kezdjenek a tehetségükkel?

Húsz éve foglalkozom pályaválasztási tanácsadással és tapasztalatom, hogy sok fiatal nem a személyes érdeklődése, képességei alapján keresi meg azt a munkát, ahol kiteljesedhetne, hanem divatszakmák, könnyebb bejutási, elhelyezkedési szempontok
irányítják őket egy-egy pályára – a mai kiélezett versenyben talán érthető módon. Azonban sokuk nincs is tisztában a valódi adottságaival, erősségeivel, vagy ha ismerik is őket, nem tartják fontosnak azokat. Nem ritka eset, amikor a fiatal a pályaválasztási tanácsadás után meglepődve, és aha-élményként átélve, megerősödött önbizalommal értékeli át korábbi elképzeléseit a jövővel kapcsolatban. Egy külső szemlélő ugyanis néha más megvilágításba helyezheti a dolgokat, eddig fel nem ismert lehetőségeket,
összefüggéseket villanthat fel.

Minden embernek van valamihez tehetsége – vannak, akik már gyermekkortól megtalálják a szenvedélyüket és egész életükben azt teljesítik ki, mások csak életük későbbi szakaszában találnak rá olyan adottságukra, amelyeket korábban nem is sejtettek. Néhányan sohasem találják meg a hivatásukat, nem akadnak rá a képességeikhez leginkább illeszkedő tevékenységre.

Hogyan tudjuk megtalálni a tehetségünket? Hogyan tudjuk kiteljesíteni azt? Igaz, a munkáltatók, az állam, a társadalom mind-mind tehetnek és tenniük is kell többet, hogy mindenki megtalálja a tehetségét, azonban végeredményben mindenki, legyen akár fiatal vagy idős, akár pályakezdő, vagy már régi motoros a saját szerencséjének a kovácsa. Igen, életbevágó a szülők, a tanárok, nevelők, edzők támogatása. Fontos a pályaválasztással foglalkozó tanácsadások, lehetőségek igénybevétele. Azonban végeredményben mindenkinek a saját felelőssége, hogy megtalálja a magában szunnyadó tehetséget és kiálljon amellett, harcoljon érte, akkor is, ha az nem pont az aktuális divatszakmába esik. Ha ezt megteszi, akkor sokkal inkább teljes életet fog tudni élni és elégedettebb lesz, mintha mások utasításait követi.

Hajnácsné Fábián Éva  
Hajnács Zoltán

Első Előző 1 Következő Utolsó
Tekintse meg képes bemutatónkat!
Üdvözöljük Honlapunkon
A Duktus ’94 Kézíráselemző és Szolgáltató Kft. 1994 óta működő, akkreditált felnőttképzéssel és tanácsadással foglalkozó intézmény.
Tanfolyamaink speciális területeket érintenek, melyek az aláírás és okmányazonosítás, valamint a grafológia témakörével foglalkoznak.
Tréningek széles választékát kínáljuk a hatékony szervezetfejlesztés, emberi erőforrás- és személyiségfejlesztés érdekében.

Tanácsadásunk fő profilja a HR tevékenység támogatása, vezető-és munkaerő kiválasztás, kompetenciavizsgálat, munkaköri alkalmasság megállapítása grafológiai és pszichológiai módszerek alkalmazásával. Konferenciákon, rendezvényeken ismeretterjesztő előadásokat tartunk, gyorselemzéseket végzünk, kihelyezett grafológiai tanácsadással segítjük a pályázati előszűrést.
Pályakezdők, pályamódosítók részére pályaorientációs grafológiai és pszichológiai tanácsadással nyújtunk segítséget a megfelelő munkaterület kiválasztásában.

Cégünk számára elsődleges ügyfeleink elégedettsége, az igényes és magas minőségű szolgáltatás.
Ismerje meg szolgáltatásainkat
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretne értesülni legfrissebb híreinkről, képzéseinkről
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél:
Feliratkozás / Leiratkozás
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0596-04
2008 Minden jog fennartva Duktus Kft.
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System